Sellist talve polevat ennem olnud- kuuleme igalt poolt sellel aastal. Mina ei mäleta, aga kuulsin, et 1997 oli samasugune talv, vähemalt Pärnumaal.

Sündisin 1970ndate lõpus ja oma lapsepõlve talvedest mäletan suuri hangesid maja ees, uisuradasid (jällegi maja ees :)), lumepallidega karupükse ja märgade lambavillaste labakute kuivamise lõhna pliidi servalt. Oli ikka külm ja lumine enamuse talveajast. Ega siis meie kodu juurest eriti lund ei lükatudki- ükskord pidime ise nii 60 cm lund tänavalt ära lükkama, et onu autoga külla saaks tulla. Ilusad ajad olid 🙂

Kui ma 2007 Ida-Virumaale kolisin, oli parasjagu algamas uus „külmalaine”- mitu aastat järjest jagus lund nii sinna kui ka kõikjale üle Eesti. Algul mõtlesin, et seal idas ongi kogu aeg niimoodi, aga kohalikud väitsid, et ka neil oli vahepeal lumega paus.

Sel ajal olime meie Pärnus  juba harjunud, et kui ka lund vahest sadas, maha see ei jäänud enne veebruari (heal juhul) ja erilist suusailma ei olnud. No aga veebruar on justkui alt vedanud sellel aastal- just oli kaks päeva külma, maksimumiks vist jääbki -8 ühel öösel. Pole veel täiskuugi, aga juba sulailm ja plussid jälle… Lund ei ole, kuigi eile (7. veebruar 2020) õhtul sadas veidi lumehelbeid, mis hommikuks ikkagi maha pidama ei jäänud…

Ja eile päeval oli päikese käes tuulevarjus juba kevadiselt soe, linnudki metsas sädistasid ootusärevalt. Veebruari alguspäevil märkasin kolme luike üle lendamas lõuna suunal, arvasin, et nüüd on talve kord- luiged läinud, lumi maas. Eksisin, hiljem nägin luiki ka põhja pool Eestis, paistab ,et sel aastal talvituvadki siin.

No ja looduses- õitseb ju näsiniin, aias lumikellukesed, mul peenras lõvilõuad küll enam õitsema minna ei tahtnud, aga lehed olid värsked veel enne üleeilset öist -8.

Ja täna hommikul maitsesin peenralt hapuoblikat- kõlbas süüa küll; sibulapealsed on paari cm ulatuses mullast väljas, peterselliga pole midagi juhtunud- otseselt ei kasva, aga ei sure ka.

Kas sellisel talvel taimed päriselt ka puhata saavad, on raske öelda. Liiga lootustandvalt valgeks on päevad läinud…

Pikaajaline ilmaprognoos Norrast lubab isegi lund-

https://freemeteo.ee/ilm/norra/longterm/monthly/?gid=793305&mn=2&language=estonian&country=estonia

ja kuna külmakraade eriti enam tulla ei tohiks- vähemalt mitte meie klassikalises veebruari võtmes, kus kaks nädalat -20 oleks- ei tohiks sellel aastal küll keegi peenral ära külmuda. Minu roosid igatahes on kindlasti külmemaid aegu üle elanud. Käisin tegin ringi ka viljapuude juures- eelmise aasta jäneste näritud noored tüved on enam-vähem paranenud ja uusi hambajälgi juurde tekkinud ei ole.

Vaatan seda norrakate märtsiprognoosi ka siis tundub ikkagi kokkuvõttes- tali juba taeva ei jää. Lubab lund. Mina veel lumelabidaid ära ei paneks. Optimistina kelke ja suuski ka mitte.