loeme midagi

Olles suvel päevad läbi õues tegevuses, tahaks vihmase ilmaga lihtsalt kuskile kerra tõmmata ja tukkuda. Samas on ju raske niisama logelemist endale põhjendada, seepäras haaran alati mõne raamatu kaissu.

Kes mind lähemalt teab, on võib-olla tähele pannud, et mu öökapil on hoomamatu hunnik raamatuid. Kui raamatud ritta panna selgub tõsiasi, et enamus neist sisaldab infot ravimtaimede, aianduse ja looduskosmeetika kohta.

Ma ei hakka siin kõiki loetud raamatuid lahkama ja panen kirja lihtsalt mingi valiku. Isegi ei saa öelda, et need on nüüd need kõige olulisemad raamatud, sest eesti keeles on ilmunud päris arvestatav kogus taimeraamatuid, millest iga loetu on mulle midagi pakkunud. Samas on need raamatud, mida loen ikka korduvalt.

Esimesed raamatud pärinevad juba nõukogude ajast ja on pärit lapsepõlvekodust. Esimene enda ostetud raamat võis olla Tatjana Gorbunova „Ravimtaimeatlas”, mida on selle väikese formaadi tõttu hea ka metsa kaasa võtta kui omate suuremaid taskuid. Ja mis on suurepärase taimevalikuga raamat, sisaldades iga taime kohta vajalikku infot. Pildimaterjal on ka üsna hea, aga kui mõnes taimes kahtlete, on kindlasti hea kasutada kas Toomas Kuke „Eesti taimede kukeaabitsat” või siis edasijõudnutele „Eesti taimede määrajat”.

Põhjalikult ja ravimtaimi väga praktilise nurga alt lahkab „Eesti ravimtaimed” I ja II (A. Raal, K. Vilbaste ja M. Sarv). Tavatarbija jaoks vahest liigagi põhjalik, aga tõsisele huvilisele soovitan. Kaunis kunstnikutöö ja loogiline ülesehitus. Tore, et on lisatud ka vana-aegsed uskumused ja tarvitamise viisid.

Asjalik ja mahukas värvifotodega juht ravimtaimede juurde on ka Mall Värva „Meie ravimtaimed”.

Kui te ei ole suuremad taimehullud, aga tahaksite suve jooksul mõned õitsejad ikka varuda, on väga asjalik Katrin Luke „Korilase aastaring”. Korjevõimalused on kuude kaupa kirja pandud ning ka taimede tarvitamise viise kirjeldatud. Ilusad pildid ka.

Taimedega ravimise kogemuse jagamise kohapealt meeldivad mulle  Aili Paju sulest ilmunud raamatud, ei ole mõtet neid siin kõiki üles lugeda, aga kui teil on tervisega midagi korrast ära, leiate nendest abi. Viimati lugesin „Kui taimed räägiksid”, soovitan.

Ka on palju infot tervendamise kohta Maria Trebeni raamatus „Tervis Jumala apteegist”. Taimi on seal küll vähe, (aga palju see üks inimene neid ikka tarvitada jõuab korraga) see-eest on kasutamise kirjeldused põhjalikud ja pildimaterjal korralik.

Kel näppu juhtub, on väga armas raamat „Maret Makko taimeravi” (M. Makko ja K. Lumiste). Nagu raamatu tagakaanel kirjas, on tegu rännakuga taimemaailma.

Välismaistest autoritest ei saa mainimata jätta Sinikka Piippo´t, kelle “Taimede varjatud vägi”,  “Meele ja mõistuse toidud” ja “Toit loodusest” on väga inspireeriv lugemisvara. Kui soovite tervislikult elada ja toituda, saab nendest põhjalikku ja teaduslikult tõestatud infot.

Looduskosmeetikast räägib mõnusasti Virppi Raipala-Cormier oma raamatus „Loomulikult ilus”. Seal on sees enam-vähem kõik, mida enese puhtaks looduslikuks iluhoolitsuseks vaja.

Selline lühikokkuvõte siis. Kuna olen pigem lugemishull ja mitte grafomaan, siis rohkem ei kirjuta praegu sel teemal 🙂

Kõiki neid raamatuid pole võib-olla enam poodidest saadaval, aga raamatukogust saab vast ikka. See on lihtsalt minu korilase hing, kellel peavad kõik raamatud kogu aeg kodus olemas olema.

Mis tuletab mulle meelde, et ei olegi ammu raamatupoodi jõudnud…