Raudrohi– Achillea millefolium. Eesti keeles nimetatud ka kärnalilleks, raudvererohuks, kadakaheinaks, uuehaavarohuks, verililleks.

Jällegi üks taim, mis meil kasvab looduslikult kõikjal, Eestis 4 liiki. Lapsena tegi vanaema selgeks, et kui õues mängides ennast kuskilt katki tegid, tuli kohe haavale peale leida kas raudrohu või teelehe leht. Minu arust oli see 30-40 aastat tagasi üldlevinud teadmine ja olen seda ka oma lastele õpetanud.

Ravimina kasutatakse peamiselt ürti, aga ka ainult õisi. Ürti kogutakse õitsemise ajal, lõigates taimelt kuni 15 cm pikkuse ladvaosa ja kuivatatakse. (kui kuivatis, siis temperatuuril 40-50 kraadi juures)

Harilik raudrohi sisaldab jälle kõiksugu toredaid aineid- hamasuleeni, tujooni, kamprit, pineeni, amino- ja orgaanilisi happeid, parkaineid, flavonoide, karotiini, C- ja K-vitamiini. Ja eks see sisaldus sõltub suuresti taime kasvukohast ja -tingimustest.

Vanasti kasutati raudrohuteed köha ja kurguhädade korral, arstiti naistehaigusi (rasedad kasutada ei tohi), kehvveresuse, kõhukinnisuse puhul. Tee on aidanud näiteks vererohkete kuupuhastuste korral, aga siis võiks teed juua jahtunult. Välispidiselt nina- , igeme- ja haavaverejooksu puhul, nahahaiguste, kärnade ja paisete, isegi nõgestõve korral.

Minu esimene raudrohu korjeretk toimus teismeeas, aga sel ajal kuivatatu jäi seisma, sest ei tundnud vajadust selle taime järele ja raudrohust tehtud tee ei maitsenud ka. Alles nüüd olen hakanud seda hindama ka mujal kui lillekimbus. Ühinen Maria Trebeni arvamusega, et naised vanuses 30-60 aastat võiksid juua, kui mitte just tass päevas, siis aeg-ajalt tassikese raudrohu teed.

Kellele maitseb ja on võimalus korjata, joogu tõesti iga päev 🙂 Ja loomulikult kui tunned, et raudrohi sulle üldse ei sobi- ära tarbi. Kindlasti leiad endale meie  loodusest oma taime.

Näiteks pühakuks kuulutatud benediktiini abtiss Bingeni Hildegard soovitab tarvitada raudrohu kuivatatud ürti pulbrina- selleks tuleb lihtsalt kuivatatud ürt purustada ja hoida seda tumedast klaasist purgis. Sisemiseks kasutuseks haavade ja põletike puhul võtta kuni pool tl raudrohupulbrit tassi kuuma vee kohta ja juua 1 tass 2-4 korda päevas. Niipea kui tunned end paremini, võta pulbrit pool tl klaasi sooja veiniga segatult kuni 2 korda päevas. Ja vali siis juba hea vein 🙂 Mina isiklikult lisaksin veinile ka mett, sest mesi teeb veini magusamaks ja peaks hea transporterina ka kõik vajalikud ained raudrohust kättesaadavaks tegema.

õitsev raudrohi